top of page

Utrecht

De provincie Utrecht doet nog niet mee aan Samen Blokje Omdenken.

Houd deze pagina in de gaten! 

Bij het horen van Utrecht, denkt men vaak aan de stad met haar drukte en compactheid. Toch bestaat Utrecht uit veel meer dan dat; de provincie kent ook erg mooie natuurgebieden zoals de Utrechtse Heuvelrug, De Blauwe Kamer en het Zeisterbos. Ook heeft Utrecht veel wandelroutes langs rivieren, kanalen en meren. Bovendien heeft Utrecht een centrale ligging in Nederland, waardoor andere provincies relatief goed en snel bereikbaar zijn. Dat is handig, want volgens The Nature Pyramid moet men om gezond te blijven eens per week op regionale schaal en eens per maand op nationale schaal de natuur opzoeken!

nature pyramid nu echt goed_edited.jpg

Activiteiten

Neem alvast een kijkje op de website Wandel- en fietsroutes in de provincie Utrecht - Utrechts Landschap. Hier zijn verschillende (gratis) activiteiten in de natuur te vinden, zoals:

  • Een natuurwandeling door Bos Birkhoven: wandel met een gids mee door dit mooie natuurgebied of wandel zelf met een routekaart.

  • Een wandeling door natuurgebied de Beerschoten: maak kennis met haar afwisselende landschap aan de hand van een routekaart..

  • Een wandeltocht door landgoed Heidestein: loop langs overblijfselen van historisch landgoed en ontdek de oude heidevelden aan de hand van een routekaart.

  • Een wandelroute door Bornia: wandel over voormalige stuifduinen en geniet van het heuvelachtige en gevarieerde landschap aan de hand van een routekaart.

Bekijk voor andere groene activiteiten de website van Landschap Erfgoed Utrecht (Landschap Erfgoed Utrecht). Zij zijn op zoek naar vrijwilligers op verschillende locaties in de provincie. Als vrijwilliger help je mee met verschillende projecten, zoals behoud en beheer van de natuur, het inventariseren en meten van landschapselementen en het beschermen van weidevogels. 

Voor verschillende typen stadswandelingen kan je een kijkje nemen op Stadswandelingen Utrecht | RoutesinUtrecht.nl. Hier vind je de mooiste stadswandelingen en leer je niet alleen Utrecht, maar ook andere steden kennen! Kijk ook op De mooiste wandelroutes in Utrecht | RoutesinUtrecht.nl voor de mooiste wandelroutes door natuurgebieden.

Staatsbosbeheer

Op de website van het Staatsbosbeheer (Natuurgebieden van Staatsbosbeheer) is per Utrechts natuurgebied informatie te vinden over activiteiten, wandelroutes en bezienswaardigheden. Zo zijn er verschillende wandelroutes in Lopikerwaard en in de Uiterwaarden Rijn en Lek, bezienswaardigheden als forten in de Vechtstreek en Kromme Rijn en recreatiemogelijkheden als Kasteel Groeneveld in de Utrechtse Heuvelrug en het Grebbelinie Bezoekerscentrum.

bottom of page