top of page
  • lentekracht

Maak je eigen bijenhotel

Op 21 april organiseerde Samen Blokje Omdenken in samenwerking met de Green Office een bijenhotel workshop in Wageningen. Het was een groot succes! Een bijenhotel maken is een leuke activiteit die bijdraagt aan de biodiversiteit en de natuur. Bijenhotels kunnen elke vorm en grootte hebben, en als ze in de natuur worden geplaatst, krijgen bijen een plek om uit te rusten. Dus waar wacht je op? Volg deze eenvoudige stappen hieronder om er zelf een te maken!


Stap 1: Bouw je frame

Zaag een plank hout in vijf stukken. Drie stukken moeten even groot zijn, zodat ze het rechthoekige frame vormen waarop het dak zal rusten. Voor de andere twee stukken moet één iets langer zijn dan het andere. Deze zullen het dak vormen. Schroef deze aan elkaar om je frame te maken. Je kunt ook een wijnkist gebruiken als frame voor een kleiner maar even nuttig bijenhotel.


Stap 2: Het vullen van je frame

Zodra het frame is gemaakt, moet je nu je frame vullen. Hiervoor kun je riet, bamboestokken en/of holle stengels gebruiken. Het belangrijkste is dat deze voorwerpen hol en natuurlijk zijn, wat betekent dat ze de bij niet beschadigen. Het kan zijn dat je riet, bamboestokken en holle stengels moet knippen zodat ze in het frame passen. Je kunt je holle organische materiaal ook in gebruikte blikken doen, die je in het frame schroeft. Als je blikjes gaat gebruiken, zorg er dan voor dat de randen zijn afgeschuurd om mogelijke gevaren voor de bijen te voorkomen.Stap 3: De binnenkant van het frame vastmaken

Om de materialen aan de binnenkant van het frame vast te maken, kun je touw, organische klei of schroeven gebruiken. Idealiter wil je je frame opvullen zodat de materialen binnenin niet veel ruimte hebben om te manoeuvreren. Als het voldoende gevuld is, hoef je vaak niet

iets te gebruiken om de spullen vast te zetten. Als de binnenkant is vastgemaakt, is je bijenhuis af!


Het plaatsen van je bijenhotel:

Er zijn twee belangrijke dingen die belangrijk zijn bij het plaatsen van je bijenhotel. Ten eerste moet het een relatief droge plaats zijn waar voldoende zonlicht komt. Het hout mag niet te nat worden, want dan kunnen de gaten vollopen met water, waardoor schimmel kan ontstaan. Ten tweede moet het hotel uit de wind worden geplaatst, omdat wind de bewegingen van de bijen kan verstoren.


Ook moet u ervoor zorgen dat het gebied waar je je bijenhotel plaatst, geschikt is voor bijen ! Zijn er genoeg bloeiende planten en losse grond? Is de grond een beetje kaal? Zaai dan wat bij-vriendelijke planten!


Post je bijenhotels op onze Instagram, en gebruik daarbij de #SBO!


Het beste bijenhotel wint een prijs ! ;)

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page