top of page

Noord-Brabant

We zijn in overleg met de Provincie Noord-Brabant, het Van Gogh Nationaal Park en IVN Brabant over de lancering van SBO voor het Van Gogh Nationaal Park.

 

Houd deze pagina in de gaten!

Of schrijf je in om op hoogte te blijven.

Bedankt voor de inzending!

Noord-Brabant is een gezellige provincie met veel evenementen, historische dorpjes en grote steden, zoals Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Toch is er veel meer mooi aan Brabant; er zijn veel prachtige, bekende natuurgebieden zoals De Biesbosch, De Loonse en Drunense Duinen en De Groote Peel. De grote variatie aan natuurgebieden en landschappen maakt het een aantrekkelijke provincie om te wandelen. Dat is mooi, want volgens The Nature Pyramid zou elk persoon wekelijks op regionale schaal de natuur in moeten gaan om gezond te blijven. Ook grenst Noord-Brabant aan Limburg, Zeeland, Zuid-Holland, Gelderland in Nederland en Antwerpen en Limburg in België! Er is dus genoeg keus om maandelijks de natuur in te gaan in andere Nederlandse of Belgische provincies.

nature pyramid nu echt goed_edited.jpg

Beleef en beluister de helende kracht van het landschap

Ervaar de kracht van het landschap met de nieuwe audiotour Helend Landschap van deep designer Anne van Strien. Deze audiotour over het landschap en haar helende kracht kun je overal beluisteren, maar het liefst in je eigen tuin, in het park of het bos. Ergens waar je het landschap direct kunt ervaren. Anne neemt je mee langs verschillende dimensies van het Helend Landschap. Maar ook laat ze zien hoe wij als mens, als onderdeel van de natuur waardoor we omgeven zijn, kunnen bijdragen aan het helen van het landschap.

De audiotour mede tot stand gebracht in samenwerking met Lentekracht en Nature For Health in het kader van de Van Gogh Nationaal Park Helend Landschap Dag 29 april 2021. 

Bekijk hier een teaser van de audiotour

Beluister hier de audiotour

Activiteiten

Alle Brabantse natuurgebieden zijn op de website https://ontdekdenatuur.brabantslandschap.nl/ontdek-de-natuur/ te vinden. Je kan een regio of natuurgebied selecteren, waarna je gemakkelijk de activiteiten in dat gebied op een rijtje te zien krijgt. Je kan bijvoorbeeld kleine bezienswaardigheden zoals bruggetjes vinden, maar ook grotere horecagelegenheden voor een korte stop tijdens een wandeling en wandelroutes worden zichtbaar.

 

Verder kan je op verschillende plekken vrijwilliger worden en meehelpen in het Brabants landschap. Voorbeelden van werk dat je kan doen is het beheren van landschap (denk aan wilgen knotten, zagen en bomen planten), het monitoren van dier- en plantsoorten of het meewerken in vogelwerkgroepen.


Op de website https://www.natuurmonumenten.nl/wandelen/noord-brabant zijn allerlei verschillende wandelroutes te vinden. Je komt tijdens zulke routes cultuurhistorie, bezienswaardigheden en verscheidene landschappen tegen. Er zijn zowel korte als lange routes beschikbaar.

Staatsbosbeheer

Op de website van het Staatsbosbeheer (Natuurgebieden van Staatsbosbeheer) is per Noord-Brabants natuurgebied informatie te vinden over activiteiten, wandelroutes en bezienswaardigheden. Zo zijn er verschillende wandelroutes in de Brabantse Wal of het Groene Woud, bezienswaardigheden als de Spinolaschans in de Baronie van Breda of Fort Sabina in West-Brabant en recreatiemogelijkheden in De Biesbosch.

bottom of page