top of page

Limburg

De provincie Limburg doet nog niet mee aan Samen Blokje Omdenken.

Houd deze pagina in de gaten! 

Limburg is een provincie met een sterk eigen cultureel, historisch en landschappelijk karakter en heeft als enige Nederlandse provincie een grens met twee buitenlanden. De provincie kent verschillende natuurgebieden en waterlandschappen. Die variatie is mooi, want zo kan je wekelijks op regionale schaal nieuwe gebieden ontdekken en de natuur bezoeken! Dit is volgens The Nature Pyramid erg belangrijk om gezond te blijven. Ook grenst Limburg aan Noord-Brabant, Gelderland, het Belgische Luik en Limburg en het Duitse Noordrijn-Westfalen. Zo kan je ook maandelijks de natuur in een andere provincie ontdekken.

nature pyramid nu echt goed_edited.jpg

Activiteiten

Voor het ondernemen van activiteiten of het bezoeken van excursies kan je een kijkje nemen op de website https://www.limburgs-landschap.nl/activiteiten/. Er zijn verschillende gezamenlijke wandelingen en jubileumroutes, die je individueel kan lopen, te vinden.

Ook kan je je via deze site aanmelden als vrijwilliger om zelf de handen uit de mouwen te steken (https://www.limburgs-landschap.nl/meehelpen/vrijwilligers/). Er zijn 4 typen vrijwilligers:

  • Herstellers doen onderhoud aan natuurgebieden, tuinen en gebouwen. Ze snoeien bijvoorbeeld bomen of helpen bij het verzamelen van afval.

  • Vertellers zijn natuurgidsen, molengidsen of jeugdgidsen en weten veel te vertellen over het landschap en erfgoed aan bezoekers.

  • Tellers helpen met het verzamelen van informatie over flora en fauna.

  • Teamleden van Kasteeltuinen Arcen vertellen over de geschiedenis van het kasteel, onderhouden de tuinen of laten bezoekers de mooiste plekken van de tuinen zien.


Verder kun je op de website https://www.visitzuidlimburg.nl/te-doen-in-zuid-limburg/wandelen-in-zuid-limburg/hotspots-wandelen/ de mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg vinden, waaronder stadsroutes, cultuurroutes en routes door natuurgebieden.

Staatsbosbeheer

Op de website van het Staatsbosbeheer (Natuurgebieden van Staatsbosbeheer) is per Limburgs natuurgebied informatie te vinden over activiteiten, wandelroutes en bezienswaardigheden. Zo zijn er verschillende wandelroutes in Noord-Limburg of Midden-Limburg, bezienswaardigheden als de Leumolen of de Sint Ludwigkapel in Midden-Limburg of het Genneperhuis in Noord-Limburg en recreatiemogelijkheden in Buitencentrum De Pelen in Nationaal Park De Groote Peel.

bottom of page