Een Tru Hike

Je kent het wel.. Je oude...

Een Tru Hike

Je kent het wel.. Je oude vertrouwde laptop begint trager en trager te worden. Het geheugen raakt steeds voller en voller en het aantal programma's zijn sinds de
aanschaf ook verdubbeld. Of alles wat het apparaat draaiende houdt ook daadwerkelijk noodzakelijk is, is vaak geen eens een vraag. Je weet dondersgoed dat het grotendeels overbodig of zelfs nutteloos is.
Af en toe alles goed doorspitten en checken wat eruit gefilterd kan worden is natuurlijk slim om te doen.
Maar dit voelt misschien weer als een taak, op de stapel van al zoveel taken.
Maar er zijn ook andere opties...
Een drastische oplossing kan dan een harde reset zijn, even terug naar de fabrieksinstellingen en weer met een schone lei beginnen.
Met de wetenschap welke programma's je vervolgens écht nodig gaat hebben.
Een tru-hike voelt een beetje als zo'n harde reset.
Een paar weekjes de natuur in en je voelt weer alsof je terug op de fabrieksinstellingen staat.
Je gaat terug naar huis met enkel de noodzakelijke programma's om overzichtelijk, soepel en efficiënt weer de draad op te pikken.
Een jaar geleden had ik lucht gekregen van de Kungsleden. Een wandeltocht van zo'n 440km door de wildernis van Zweeds Lapland.
Een uitdagende trail, met stukken van zo'n 80km waar je volledig zelfvoorzienend moet zijn. Echt even terug naar de basisbehoeften. Een slaapplek, eten en drinken zijn de enige aspecten waar je je mee bezig hoeft te houden.
Deze zomer was het dan zover. Met een backpack, tentje, kooksetje en m'n vertrouwde wandelschoenen ging ik beginnen aan het zogenaamde 'Koningspad' in het verre noorden.
En net als bij Samen Blokje Omdenken hoef je er natuurlijk niet alleen voor te staan. In mijn geval ging een goeie vriend met mij dit avontuur aan.
Dag in, dag uit, wandelen, wandelen, wandelen en nog eens wandelen.
Het is een speciaal gevoel van vrijheid. Alle noodzakelijke spullen op je rug en de mogelijkheid om overal waar je maar wilt je kamp op te slaan.
Bij elke stap die je zet wordt je hoofd minder vol en wordt je meer opgenomen in de omgeving. Om dit gevoel te krijgen hoef je natuurlijk niet helemaal naar Lapland te gaan, een meerdaagse wandeltocht in Nederland kan ook! Denk bijvoorbeeld aan het bekende Pieterpad.
Heb je door SBO ook al de wandelkoorts gekregen en zoek je een persoonlijke of sportieve uitdaging. Kijk dan eens naar een long-distance hike als vakantie optie voor 2022.
Ik beloof het je, je krijgt er geen spijt van!

Pim van Dijk
Conceptontwikkelaar en vrijwilliger NFH