top of page

Gelderland

Gelderland is de grootste provincie van Nederland en staat vooral bekend om het nationaal park De Veluwe, Het Rivierenland de steden Arnhem, Apeldoorn en Nijmegen. Door haar combinatie van stad, natuur en water is het een dynamische regio waar veel plekken ontdekt kunnen worden! Ook ligt Gelderland erg centraal, en kan je redelijk snel in haar omliggende provincies terecht voor een mooie wandeling in de natuur.

In samenwerking met de provincie Gelderland is SBO Gelderland in Januari 2022 opgestart. Met behulp van een enquete hebben wij 10 aansprekende activiteiten ontwikkeld voor jongeren in SBO Gelderland. Interesse om mee te doen? Meld je aan! 

Gelderland_in_the_Netherlands.jpg

SBO werkt al samen met veel Gelderse instellingen en landelijke organisaties, zoals: Staatsbosbeheer, Geldersch Landschap, Radboud Universiteit, Wageningen Universiteit, Otherwise, Green Office, Van Hall Larenstein. Verder werken we ook samen met veel studentenverenigingen en studentengroepen. Samen met deze groepen proberen wij leuke activiteiten te organiseren voor studenten. 

 

gow-logo-final-1.png
ru_eng_rgb_2020.png
download.png
Van-Hall-Larenstein-logo.png
wageningen-university-and-research-wur-vector-logo.png
pg-logoa4-zw.bd23fa5e513e.png
staatsbosbeheer-logo-groot.png
njr_logo_zwart-1 zonder achtergrond.png

SBO Activiteiten: 

#1: Barefoot Walk Wageningen

In samenwerking met Otherwise, organiseerde wij een 'barefoot walk' in Wageningen op 20 April. Met meer dan 10 deelnemers, was het een groot success voor ons eerste Gelderse SBO activiteit. Deelnemers zeiden dat ze na de wandeling meer verbonden aan de natuur voelde en dat ze vaker op blote voeten door natuurgebieden zouden wandelen. 

WhatsApp Image 2022-04-22 at 3.47.19 PM (1).jpeg
IMG_6279_edited.jpg

#2 Maak je eigen bijenhotel Wageningen

In samenwerking met de Green Office WUR, organiseerde wij een bijenhotel workshop op de campus van Wageningen Uni. Deelnemers kregen eerst uitleg over hoe je een bijenhotel moest maken, en toen konden ze gratis materialen krijgen om ter plekke samen een bijenhotel te maken, of mee naar huis nemen om later een bijenhotel te maken. Met meer dan 20 deelnemers en rond de 10 bijenhotels gemaakt, was het een goeie dag voor de bijen en biodiversiteit!

Botanische-tuin-beek-1-bewerkt-1.jpg

#4 Beautiful Botanical Walks in de Hortus, Nijmegen

In samenwerking met de Hortus Nijmegen, organiseren wij drie pauzewandelingen voor studenten. Terwijl de Hortus naast Radboud Uni is gevestigd, weten maar weinig studenten van deze mooie botanische tuinen. Door gratis rondleidingen in Nederlands en Engels aan te bieden tijdens de pauze willen wij meer studenten de natuur in brengen. 

#5 De Goede Week Challenge

Jongeren doen vaak mee aan online challenges die dan ook viral gaan op sociale media. De Goede Week Challenge is een soortgelijke poging om jongeren te stimuleren om bepaalde acties te doen, deze online te delen, en een mogelijke prijs te winnen. In samenwerking met Yuverta MBO in Nijmegen hebben wij dit gelanceerd. Hier hebben studenten elke week bepaalde challenges zoals: stappen telen, je manier van ontspanning delen, en dierenverblijf maken. De winnaar van de challenge krijgt uiteraard een prijs. 

8239d7c2658f37b322d2b54c3c12cc6a94baef5a.png
image-2018-03-22 (1).jpg

#6 Nature Forest Adventure

Op 25 juni hebben wij een dagje naar Klimbos Veluwe georganiseerd. Vooraf het klimmen hadden wij een rondleiding door het schitterende Berg en Bos park. Klimbos Veluwe heeft een uitgebreide selectie van klimbanen met verschillende niveaus. Na een intensief paar uurtjes klimmen hebben we samen nog een drankje en een hapje gedaan. Tijdens dit hebben wij gesproken over geestelijke gezondheid en hoe jongeren terug kunnen geven aan de natuur. 

#7 Surviving the Elements

 Survivalrun is een veelzijdige buitensport, die hardlopen combineert met hindernissen. Het is een uitdagende sport waarbij kracht, conditie, souplesse, techniek en doorzettingsvermogen belangrijk zijn. Want naast het lopen en de hindernissen speelt ook de ‘strijd tegen de elementen’ een belangrijke rol. Water, wind en temperatuur kosten extra kracht tijdens een survivalrun. SBO heeft op 24 juni een Survival Run georganiseerd. Een zeer intensieve maar harstikke leuke activiteit die echt alle stress heeft losgelaten. 

#8 WelzijnsWorkshops

In het mooie natuurgebied van 't Leesten dichtbij Apeldoorn heeft SBO in samenwerking met de NJR een middagje een meditatieworkshop gegeven. Naast het meditereren hebben wij ook de natuur ontdekt en gesproken over waar we tegenaan kijken en wat voor ons stress oplevert. Aan het einde hebben we nog samen genoten van wat eten en een drankje. 

#9 Bushcraft/Natuurschetsen

In samenwerking met Van Hall Larenstein hebben wij twee activiteiten uitgevoerd: Bushcraft en Natuurschetsen. Bushcraft ging vooral over hoe wij in het wild kunnen overleven, waar je vaardigheden zoals een vuur maken kon leren. Natuurschetsen was iets ontspannender, waar we tijdens de lunchpauze rustig in de natuur gingen zitten, en dan iets uit de natuur tekenen dat ons inspireerde of tot rust bracht. Na allebei de activiteiten hadden wij natuurlijk een discussie over hoe wij de activiteit hebben ervaren. 

#10 SBO Nature for Life Event

Als laatste activiteit en viering van het succesvolle SBO uitrol in Gelderland, hebben wij nog een SBO Nature for Life Event georganiseerd. Hier hadden wij verschillende workshops over geestelijke gezondheid, natuur, biodiversiteit en jongerenparticipatie. Alle deelnemers hebben ook een bijdrage geleverd aan het opstellen van een SBO manifesto, dat wij aan de Provincie Gelderland hebben gegeven. Een succesvolle middag met een grote opkomst! 

DronterlandSurvivalrun_005 (1).jpg
WhatsApp Image 2022-06-27 at 2.25_edited.jpg
IMG-20220617-WA0013 (1).jpg
InstaNatureForLife.png

#3 Canoeing and Connecting

In samenwerking met studievereniging IPSO Facto, gingen wij op donderdag 12 mei een avondje kanoën. Wij begonnen bij Kanoverhuur Veenendaal en gingen richting Wageningen kanoën door het Binnenveldse Hooilanden natuurgebied. Na ongeveer een uurtje kanoën kwamen we bij een uitkijktoren. Hier hebben we wat frietjes gegeten en een discussie gehad over mentale gezondheid. Tijdens het kanoën hebben wij ook 5 zakken zwerfafval uit het water gehaald. 

InstaPostCanoe.png

Activiteiten van onze partners

Op de website van Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK | Ontdek Gelderland) zijn alle natuurgebieden, landgoederen en kastelen te vinden; leuk voor een wandeltocht! Verder zijn tips voor wandeltochten door natuurgebieden te vinden op de website Wandelroutes in Gelderland: 5 tips - Wandel.nl en tips voor wandeltochten door steden (Arnhem, Apeldoorn, Nijmegen en Zutphen) te vinden op de website Top 5 stadswandelingen Gelderland (wandelzoekpagina.nl).


Voor vrijwilligerswerk in de natuur kan je een kijkje nemen op de website van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (Stichting Landschapsbeheer Gelderland). Er zijn verschillende activiteiten waar je mee kan helpen; projecten die biodiversiteit bevorderen, beplantingsacties en het ontwikkelen van Klompenpaden.

Staatsbosbeheer

Op de website van het Staatsbosbeheer (Natuurgebieden van Staatsbosbeheer) is per Gelders natuurgebied informatie te vinden over activiteiten, wandelroutes en bezienswaardigheden. Zo zijn er verschillende wandelroutes in de Achterhoek, bezienswaardigheden als forten in de Betuwe of Gelderse Poort en recreatiemogelijkheden in de Betuwe en de Veluwe.

bottom of page