top of page
  • Writer's pictureSamen Blokje Omdenken

Samen Blokje Opruimen

Updated: Jun 1, 2021

Je bent buiten in de natuur en komt heerlijk tot rust. Totdat je blik wordt verstoord door afval. Blikjes, sigarettenpeuken, verpakkingen: je komt het zelfs op de meest afgelegen plekken tegen.

Het meeste zwerfafval is zeer slecht afbreekbaar en blijft tientallen jaren liggen als we het niet opruimen. 'Afbreekbaar' moet je bovendien letterlijk nemen: het valt in kleine stukjes uiteen, maar verdwijnt niet. Die kleine stukjes komen via de maag van dieren vaak zelf ook weer in de voedselketen terecht. Kortom: veel afval verdwijnt alleen als we het zelf weer opruimen.


Samen zwerfafval opruimen is een leuke manier om je omgeving schoon te maken. Jij geniet van de frisse buitenlicht en maakt jezelf tegelijkertijd nuttig. Maar waar begin je? En hoe krijg je anderen zover dat ze ook meedoen? Hieronder vind je onze tips.

Drie effecten van een opschoonactie

1. Goed gevoel

Of je nu met vrienden, klasgenootjes of onbekenden bent, samen buiten opruimen is behalve nuttig, gewoon heel gezellig. Het geeft je een goed gevoel!

2. Samen iets bereiken

Samen zwerfafval opruimen zorgt voor meer saamhorigheid in de buurt. Tussen bewoners onderling en andere betrokkenen zoals winkeliers en beheerders.


3. Positief imago

Een Opschoonactie heeft een positief effect op de buurt. Als je samen werkt aan een schone buurt wordt deze aantrekkelijker om in te wonen.


Zelf een opschoonactie starten

Nederland Schoon helpt je een handje en geeft je hier tips om je eigen opschoonactie te starten.

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page